Здравейте,
Майка ми има 2 еднакви апартамента.Никой не живее в тях.Иска сега да прехвърли едното жилище на мен.Другото обаче не желае да прехвърля сега на брат ми от опасения предвид нестабилното му семейно положение и алчна и властна жена. Той обаче се притеснява хем от жена си сега,защото живеят на квартира и ако се разведат, жилището ще го оставят на нея с детето ......хем от мен, един ден да нямам претенции като наследник за жилището,което е предвидено за него.Знам,че не мога да се откажа предварително от наследство. Може ли да остане на името на майка имота и тя чрез завещание тя да го остави на брат ми? Аз получавам същия имот сега чрез дарение....Или ако има друга възможност някаква....дайте съвет,моля....
- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Майка ми има 2 еднакви апартамента - как да ни ги раздели?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Майка ми има 2 еднакви апартамента - как да ни ги раздел
Прав е братът ... хората често се измятат.
А иначе .... Да ви имам проблемите ...
А иначе .... Да ви имам проблемите ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Вижте чл.77 от ЗН- наследодателят може приживе да подели имотите между своите наследници, чрез дарение или завещание. Опасенията спрямо брат Ви могат да бъдат избегнати, ако майка Ви си "запази" правото на ползване. В този случай при развод ползването от жената и детето ще е ограничено до 1 година.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
bebitor написа:ако майка Ви си "запази" правото на ползване. В този случай при развод ползването от жената и детето ще е ограничено до 1 година.
Няма... ВКС не дава така.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Дава, имам го прясно. Ще пратя при нужда.
Rara avis in terris
-
mamapeti Защо майка Ви не продаде наследството си на Вас и на брат Ви. Така приживе нищо не я заплашва, а след смъртта и вие ще имате по 50% и.ч. от всичко. Тогава само вие двамата с брат Ви ще делите - независимо от евентуални разводи и пр. - както намерите за добре, без фактора наследник да може да окаже влияние върху собствеността. може да окаже евентуално временно влияние върху правото на ползване. Във връзка с тази продажба могат да се уговорят и нюанси. Затова при всички случай потърсете адвокат, за да Ви разясни възможните нюанси. Във форум това е невъзможно!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:mamapeti Защо майка Ви не продаде наследството си на Вас и на брат Ви. Така приживе нищо не я заплашва, а след смъртта и вие ще имате по 50% и.ч. от всичко. Тогава само вие двамата с брат Ви ще делите - независимо от евентуални разводи и пр. - както намерите за добре, без фактора наследник да може да окаже влияние върху собствеността. може да окаже евентуално временно влияние върху правото на ползване. Във връзка с тази продажба могат да се уговорят и нюанси. Затова при всички случай потърсете адвокат, за да Ви разясни възможните нюанси. Във форум това е невъзможно!
Може би имате нещо предвид, но не можах да Ви разбера. Продажбата на наследство, като съвкупност от права и задължения, е възможно само от наследниците, след смъртта на наследодателя- майката. В казуса не знаем дали майката е наследила тези два имота, или ги е придобила по друг начин.
Rara avis in terris
-
При всички случай майката може да продаде нпавото на който и да е от наследниците и срещу заплащане цялята наследствена маса днес. При това положение вече сме пред хипотезата на сделка. Нещо повече! Този похват вървеше дори когато действаше глупавият ЗСГ. Един известен тогава зам. министър искаше да облагодетелства само единия от наследниците си и постъпи именно по този начин. Единствено уважението ми към това че вече е покойник ме кара да не спомена името му!
-
Възможно, но безсмислено упражнение в случая. Ако целта е всичко да получи само едното дете- да. А в конкретния случай при брата дори ще получим СИО...
Въпросът е лесен, чак не виждам смисъл да се усложнява допълнително.
Въпросът е лесен, чак не виждам смисъл да се усложнява допълнително.
Rara avis in terris
-
bebitor написа: Ако целта е всичко да получи само едното дете- да. А в конкретния случай при брата дори ще получим СИО...
Индиректно подсказвам - нищо повече! От тук нататък всичко е въпрос на вътрешно-семейна етика. В тази посока е и напомнянето ми, че при продажбата на наследствените права има нюанси, но това вече не е за форум.
-
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|