- Дата и час: 23 Ное 2024, 00:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Срок за отстраняване на проблем след указание от АВ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Срок за отстраняване на проблем след указание от АВ
Здравейте, желая да попитам относно казус с вписване на ново дружество в Търговския регистър. На 27.10 е подадено заявление А4 в агенцията по вписването,а на 29.10 е излязло указание в страницата ми ,че съм пропуснал един документ и имам срок по чл.19 ал.2 от ЗТР за оправянето на проблема. Въпросът е от кога започва да тече този срок-от датата на заявлението или от датата на указанието? Защото според счетоводители,с които разговарях ,срока трябва да изтича на 3-тия ден от излязлото указание,но реално бях изненадан с отказ на 31.10 по обяд (на втория ден от указанието).
- from_usa
- Нов потребител
Re: Срок за отстраняване на проблем след указание от АВ
Проблема ви е че търсите консултации по правни въпроси от счетоводители, а не от адвокати.
- neutralen
- Активен потребител
Те постоянно регистрират фирми и е логично поне по този въпрос да са в час Впоследствие коментирах въпроса и с приятели с юридическо образование,като и те ми казаха същото .
- from_usa
- Нов потребител
След като всичко в правото за вас е толкова просто, ще ви дам насока - отговора на вашето питане се намира в Закона за търговския регистър.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа::D След като всичко в правото за вас е толкова просто, ще ви дам насока - отговора на вашето питане се намира в Закона за търговския регистър.
Бихте ли бил по-конкретен ?
- from_usa
- Нов потребител
Изтървал си влака на 30.10.2014г., но вече не знам кого да виня- у нас никой не си гледа канчето, а се занимава с неща, които ...... ( всеки счети разбира от право, всеки от политика, а по правило всички / без оглед пола/ от жени).
Не е там- в поднормативен акт.
neutralen написа::D След като всичко в правото за вас е толкова просто, ще ви дам насока - отговора на вашето питане се намира в Закона за търговския регистър.
Не е там- в поднормативен акт.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:Не е там- в поднормативен акт.
В кой поднормативен акт е упоменато?
- from_usa
- Нов потребител
Какво значение има къде точно го пише, след като отговорих, че това заявление безвъзвратно е в миналото?
Ще си позволя един последен съвет- работете по ново, с което да регистрирате дружеството, разбира се и виноватия да ви репарира платената сума., или каквото там сте решил.
Ще си позволя един последен съвет- работете по ново, с което да регистрирате дружеството, разбира се и виноватия да ви репарира платената сума., или каквото там сте решил.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:Какво значение има къде точно го пише, след като отговорих, че това заявление безвъзвратно е в миналото?
Питах, тъй като днес имам запазен час за консултация с юрист от агенцията по вписвания да дискутираме въпросния случай и да знам дали имам някакви аргументи,за които да се хвана.
- from_usa
- Нов потребител
"След дъжд качулка" - както казва една българска поговорка.
Срока е регламентиран в чл.19, ал.2 от ЗТР - това е 3 дневния срок в който длъжностното лице следва да се произнесе по подаденото заявление за вписване и почва да тече от деня следващ датата на подаване на заявлението. Ако няма нередовности в подадените документи, длъжностното лице може да се произнесе незабавно - в деня на подаване на документите.
Поради нередовност на подадените от вас документи и неотстраняването им в посочения 3 дневен срок ви е направен отказ. Липсват основания за обжалване на отказа, за това се налага да подадете нови документи, като платите отново съответните такси. За това всяка самодейност е едно скъпо струващо "удоволствие".
Срока е регламентиран в чл.19, ал.2 от ЗТР - това е 3 дневния срок в който длъжностното лице следва да се произнесе по подаденото заявление за вписване и почва да тече от деня следващ датата на подаване на заявлението. Ако няма нередовности в подадените документи, длъжностното лице може да се произнесе незабавно - в деня на подаване на документите.
Поради нередовност на подадените от вас документи и неотстраняването им в посочения 3 дневен срок ви е направен отказ. Липсват основания за обжалване на отказа, за това се налага да подадете нови документи, като платите отново съответните такси. За това всяка самодейност е едно скъпо струващо "удоволствие".
- neutralen
- Активен потребител
Вярно е, че срокът е 3 работни дни, но е по-вярно, че е указан в една наредба ( за ТР или подобно, не ми се рови, но говоря за чл. 92а)- написано е съвсем ясно: нередовността може да бъде отстранена в срок от 3 работни дни от подаване на заявлението.
Защо в наредба?- ми щото такова ни законодателството ( нефелно, както всичко останало)- кръпка до кръпка, като се забравя, че между първа и втора кръпка в ЗТР( щото не е много ясно словесното описание в чл. 19, ако и да препраща към него чл. 22) има едни 6м., през които 2012г. е въведена изрична норма в поднормативен акт.
И, ак само за протокола- по стар нашенски обичай ДЛР никога не се произнася първия ден, практиката сочи, че е в края на втория работен, да не кажа третия, когато докато кажеш "дзак" за вх.№ на заявлениео и времето отлетяло.
Защо в наредба?- ми щото такова ни законодателството ( нефелно, както всичко останало)- кръпка до кръпка, като се забравя, че между първа и втора кръпка в ЗТР( щото не е много ясно словесното описание в чл. 19, ако и да препраща към него чл. 22) има едни 6м., през които 2012г. е въведена изрична норма в поднормативен акт.
И, ак само за протокола- по стар нашенски обичай ДЛР никога не се произнася първия ден, практиката сочи, че е в края на втория работен, да не кажа третия, когато докато кажеш "дзак" за вх.№ на заявлениео и времето отлетяло.
- bird_of_paradise
- Активен потребител
from_usa написа:Питах, тъй като днес имам запазен час за консултация с юрист от агенцията по вписвания да дискутираме въпросния случай .......
Това пък в кой нормативен акт е регламентирано ?!...
- p_n_n
- Потребител
Толкова глупаво са го измислили,като че хората имат възможност нон-стоп да седят пред компа и да гледат имат ли указания за нередности или нямат !!! на мен вече два пъти ми се случва да си "проспа" указанията просто поради липса на време да се ровя в регистъра и съответно получих отказчета.
- gkamenov
- Потребител
Според мен този 3-дневен срок е наложен от неправилна съдебна практика.
Това е така, щото срока по чл.19, ал.2 от ЗТР е ИНСТРУКТИВЕН а не ПРЕКЛУЗИВЕН. От горното следва, че когато Длъжностното лице от АВ констатира нередовности в подадените документи, следва да остави Заявлението за вписване "без движение" и да определи срок за изправяне на нередовностите по реда на чл.129 от ГПК - срока е 7 дни и почва да тече от датата на получаване на съобщението.
Но за съжаление това не се прави, съдебната практика е деформирана.
Това е така, щото срока по чл.19, ал.2 от ЗТР е ИНСТРУКТИВЕН а не ПРЕКЛУЗИВЕН. От горното следва, че когато Длъжностното лице от АВ констатира нередовности в подадените документи, следва да остави Заявлението за вписване "без движение" и да определи срок за изправяне на нередовностите по реда на чл.129 от ГПК - срока е 7 дни и почва да тече от датата на получаване на съобщението.
Но за съжаление това не се прави, съдебната практика е деформирана.
- neutralen
- Активен потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|