начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Капаро за автомобил, кой е прав в случая?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Капаро за автомобил, кой е прав в случая?

Мнениеот sclass » 13 Ное 2024, 13:19

Здравейте,
Интересува ме следния казус: Продавам автомобил и идва клиент, който казва, че ще го купи. Оставя капаро, за да му го запазя и да го сваля от продажба. На другия ден отиваме на сервиз, за да си го прегледа преди покупката. В сервиза не откриват никакви забележки по автомобила и той е в напълно изрядно състояние.

Клиентът обаче решава, че се отказва от сделката и си иска капарото обратно. Това, което го изплашва е, че според сервиза, автомобилът има някаква история, тъй като бил прекалено чист отдолу и обслужен, със сменени гарнитури и масла, нов радиатор и т.н. Т.е. това, че има сменени и нови детайли, и че няма течове от масло по двигателя е проблем според него, и въпреки че автомобилът е в перфектно състояние, отказва сделката.

Длъжен ли съм да му го върна капарото по закон? Важно е да отбележа, че капарото е предадено на доверие, без никакви документи, но клиентът заплашва със съд.

Въпросът все пак е, клиентът в законовото си право ли е да си иска капарото обратно, при това в пълен размер?

п.п. Тук дори не споменавам, че като продавач съм изтрил платени обяви, което е разход за мен, разкравал съм се до сервиза на клиента, който е в друг град, загубил съм половин ден и съм пропуснал потенциални клиенти.

Капарото е на стойност под 2% от продажната цена на автомобила. Също така, от взетата сума съм върнал на клиента 40% в момента, в който отказа сделката.
sclass
Младши потребител

Re: Капаро за автомобил, кой е прав в случая?

Мнениеот guest1 » 13 Ное 2024, 14:22

Здравейте.
Чл. 93. Задатъкът служи за доказателство, че е сключен договорът и обезпечава неговото изпълнение.
Ако страната, която е дала задатъка, не изпълни задължението си, другата страна може да се откаже от договора и да задържи задатъка. Ако задължението не е изпълнено от страната, която е получила задатъка, другата страна при отказ от договора може да иска задатъка в двоен размер.
Ако изправната страна предпочита да иска изпълнение на договора, обезщетението за вредите се определя по общите правила.
Закон за задълженията и договорите

Не е имало нужда да връщате нищо - вие сте изправната страна.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Re: Капаро за автомобил, кой е прав в случая?

Мнениеот sclass » 13 Ное 2024, 14:35

Благодаря!
sclass
Младши потребител

Назад към Общи дискусии